Katero spletno gostovanje je najprimerneje izbrati?

Posted by Matej on May 15, 2023 in Tehnologija |
spletno gostovanje

Pri izdelavi svoje spletne strani, se boste morali med drugim vprašati tudi, katero spletno gostovanje izbrati za svoje potrebe. Izbira primernega gostovanja za spletno stran je namreč poglavitnega pomena za njeno hitro pa tudi nemoteno delovanje.

Ko boste izbirali gostovanje za svojo spletno stran, se boste srečevali z najrazličnejšimi izrazi, na primer z deljenim gostovanjem, VPS gostovanjem, reseller in tako dalje.

Kako veste, kateri web hosting je najprimernejši za vas?

Spletnemu gostovanju lahko rečemo tudi web hosting. Še preden pa se poglobite v primerno izbiro gostovanja spletne strani, je treba razumeti, kaj gostovanje v tem primeru sploh pomeni oziroma kaj točno predstavlja v praksi.

Pojem gostovanje spletnih strani lahko razložimo na več načinov. Tako kot imate na primer na svojem računalniku shranjene najrazličnejše datoteke, tako morajo biti datoteke spletne strani shranjene na računalniku. Seveda s to izjemo, da lahko do tega računalnika dostopajo vsi. Takšna vrsta računalnika se imenuje strežnik.

stežmik za gostovanje spletnih strani
Gostovanje spletnih strani morajo biti shranjene na računalniku. Do tega računalnika lahko dostopajo vsi. Takšna vrsta računalnika se imenuje strežnik.

Lastnik strežnika lahko ponuja najem dela zmogljivosti strežnika. Pri tem nudi podporo, prav tako tudi upravljanje z nastavitvami računov, skrb za varnostne posodobitve, za izdelovanje varnostnih kopij ter podobno. Omogočanje vseh omenjenih storitev lahko z eno besedo imenujemo gostovanje.

Različne vrste paketov za spletno gostovanje

Večina ponudnikov za spletno gostovanje ali web hosting zagotavlja izbiro različnih paketov. Ti se med seboj razlikujejo na primer glede na količino dodeljenega prostora, glede na število domen, omejitve prenosa. Pred izbiro paketa pa je treba seveda izbrati primerno vrsto.

  • Vrste gostovanj se med seboj razlikujejo tudi glede na tehnologijo delovanja.
  • Prav tako se razlikujejo tudi v načinu dodeljevanja moči računalnika, ki je vključen v paket gostovanja na spletu.
  • Izbira primerne vrste web hostinga je ključni korak za dobro delujoče in vedno dosegljive strani na spletu.
  • Ker ljudje pogosto slabo razumejo takšna področja, so odločitve pri izbiri pogosto napačne.

Najbolj priljubljene vrste gostovanj na spletu

Med najbolj priljubljene vrste gostovanja na spletu sodijo deljeno gostovanje, reseller gostovanje, VPS gostovanje, gostovanje v oblaku, zasebni oziroma lastni strežnik.

ponudnik za spletno gostovanje
Večina ponudnikov za spletno gostovanje zagotavlja izbiro različnih paketov. Ti se med seboj razlikujejo glede na količino dodeljenega prostora, glede na število domen in omejitve prenosa.

Deljeno spletno gostovanje na primer pomeni, da se vaša spletna stran nahaja na strežniku skupaj z drugimi spletnimi stranmi. Deli si pomnilnik, procesorsko moč, dostop do spleta in tako dalje. Samo število strani na spletu, s katerimi si delite strežnik, pa je seveda odvisno do ponudnika web hostinga. Vsekakor pa ni neobičajno, da si prostor delite z več tisoč drugimi.

Kaj je domena in kaj registracija domene?

Internet predstavlja svet domen, poddomen, parkirnih domen in še česa. Lahko rečemo, da vse, kar je objavljeno na spletu, pripada določeni domeni. In če boste želeli na internetu objavljati, boste potrebovali svojo domeno. Potrebna pa bo seveda izbira proste domene.

Internetne domene pa so vedno sestavljene iz dveh delov, in sicer iz domenskega imena in domenske končnice. Med njima je samo pika.

Ime za domeno se lahko izbira prosto, običajno pa se za ime izbere kar ime podjetja, storitve, ustanove ali hobija.

.Com, .Co, .Org, .Co.uk, .Net? Oglejte si to, preden izberete prosto domeno!

Potem ko je izbrano domensko ime, je treba izbrati še primerno domensko končnico. Izbira se lahko med končnicami, ki pripadajo določenim državam, in med splošnimi končnicami, na primer med .com, .net, .org.

Katere domene so še proste?

Ko izberete ime domene, je čas, da preverite, ali je izbrana domena sploh še prosta. Izbira proste domene narekuje, da domeno lahko registrirate. Postopek je sila preprost in ga lahko hitro opravite preko spleta.

proste domene
Pred registracijo svoje domene, morate preveriti ali ste izbrali prosto domeno.

Če izbrana domena ni prosta, jo je treba izbrati na novo. Pri izbiri je dobro, da ste čim bolj izvirni, obenem pa mora biti ime čim bolj preprosto in jasno. Proste domene torej lahko ves čas preverjate s pomočjo spleta.

Kaj so dodane internetne domene?

Seveda internetne domene še zdaleč niso edini pojem, s katerim se boste srečali, ko boste želeli izdelati svojo spletno stran. Med drugim se boste srečali tudi s pojmom dodana spletna oziroma internetna domena.

Poleg nosilne domene imate na izbranem paketu gostovanja lahko še druge internetne domene. Lahko na primer dodate domeno, ki je last nekoga drugega. Takšne domene imajo seveda svoje vsebine, ki so različne od vsebin, ki jih vključuje glavna domena. Tem domenam torej strokovno rečemo dodane internetne domene.

Kaj je parkirana domena?

Začetniki morajo pri izdelovanju svoje spletne strani najprej preučiti osnovne pojme, kot so proste domene, registracija domene, ime domene, končnica domene. Kasneje pa se je treba soočiti še z drugimi pojmi, kot je denimo parkirana domena.

Copyright © 2011-2024 Tisk knjig All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.