Prednosti in funkcije Chrome OS prenosnikov

Posted by admin on January 12, 2022 in Tehnologija |
Prenosnik Chromebook

Zadnjih nekaj let smo lahko priča vedno večjemu porastu priljubljenosti računalnikov s Chrome OS operacijskim sistemom. Tako se mnogi novi uporabniki sprašujejo, kateri je najboljši prenosnik? Vsi Chromebook računalniki so namenjeni opravljanju osnovnih nalog, kot so brskanje po spletu, odgovarjanje na elektronsko pošto, uporaba socialnih medijev ipd. To jih naredi odlične za študente ter razne posameznike, ki želijo zanesljiv in ugoden prenosnik za vsakodnevna opravila. Poznamo pa tudi močnejše izvedbe, ki so namenjeni za poganjanje bolj zahtevnih programov hkrati.

Računalniška oprema za opravljanje osnovnih nalog

Chromebook prenosniki so namenjeni kot zamenjava za stare Windows ali druge računalniki, ki niso več kos nalogi. Vgrajene imajo zmogljive procesorje, ki brez težav poganjajo tudi bolj zahtevne aplikacije. Načeloma pa niso namenjeni igranju zahtevnih iger in obdelovanju 3D grafike. Vgrajena računalniška oprema nam omogoča tudi uporabo Android aplikacij. To pa nam pride lahko zelo prav, če potrebujemo določeno Android aplikacijo za naše delo.

Prenosnik Chromebook
Chromebook prenosnik je cenovno zelo dostopen

Chrome OS je operacijski sistem, ki nam ponudi možnosti opravljanja vsakodnevnih nalog. Uporaba socialnih medijev, gledanje videov, brskanje po spletu, igranje manj zahtevnih iger ipd. so samo nekatere osnovne naloge, ki jih Chromebook prenosni računalniki brez težav opravljajo.

Chromebooki so dostopni po nizki ceni

Velika prednost vseh modernih računalnikov je ta, da so dostopni po ugodnih cenah. Seveda pa so kljub temu še vedno dragi, če seveda želimo kupiti bolj zmogljive sisteme. Včasih pa potrebujemo računalnik za osnovne naloge ter ne želimo zapraviti veliko denarja. V tem primeru je morda Chromebook računalnik najboljša izbira, saj je cenejši od drugih prenosnikov. Velik del nizke cene predstavljaj tudi dejstvo, da je Chrome OS bil razvit na osnovi brezplačnega operacijskega sistema Linux.

Zakaj bi morali razmisliti o nakupu Chromebooka

Strojna računalniška oprema v omenjenih prenosnikih pa je pogosto dokaj osnovna. Nekatere prenosnike proizvajalcev ASUS, ACER, DELL ipd. je mogoče tudi zaslediti v bolj zmogljivih konfiguracijah, kjer je pogosto izpostavljen procesor z več delovnimi jedri podjetij Intel in AMD. Vsebujejo pa tudi napredne tehnologije, kot je Chromecast, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0 ipd.

Računalniki, ki ne zahtevajo dodatne programske opreme

Operacijski sistem Chrome OS je narejen tako, da ne potrebuje dodatne programske opreme. Mogoče je razširiti njegovo uporabnost s številnimi aplikacijami, vendar te načeloma niso potrebne. To pa zato, ker lahko z golim operacijskim sistemom opravljamo številne stvari, kot so:

 • Odpiranje pisarniških datotek
 • Ustvarjanje pisarniških datotek
 • Poslušanje glasbe
 • Odpiranje PDF in drugih dokumentov
 • Ne potrebujemo nameščati požarnega zida in protivirusnega programa, saj sta že vključena v operacijski sistem

Grafična kartica, procesor, osnovna plošča in druga strojna računalniška oprema pa ima že naložene svoje gonilnike v operacijskem sistemu. Tako ne bomo potrebovali iskati določenih gonilnikov ali jih ročno nadgrajevati.

Trgovina Anni ponuja bogat izbor prenosnikov

Pogosto se je težko odločiti za računalnik, ki ga želimo kupiti, saj imamo na izbiro številne blagovne znamke z različnimi prednostmi in slabostmi. Spletna trgovina Anni nam olajša izbiro, saj imamo na voljo prenosnike, ki jih lahko razvrstimo po:

 • Namenu uporabe
 • Velikosti SSD ali trdega diska
 • Vrsti grafične kartice
 • Velikosti zaslona
 • Vključenem operacijskem sistemu
 • Vrsti procesorja

Vse to nam omogoča, da hitro najdemo svoj idealni prenosni ali drug računalnik, ki bo najbolje služil svojemu namenu. V spletni trgovini Anni pa imamo na voljo tudi gamerske, poslovne in druge računalnike ter strežnike. Tako lahko poskrbimo za naš dom, podjetje in drugo okolje, če ga želimo opremiti ali nadgraditi s sodobno in kakovostno računalniško opremo.

Uporabnost Chromecast tehnologije

Vsak uporabnik računalnika si želi, da imel opravka s čim manj kabli. V realnem svetu pa je tako, da je načeloma vedno več naprav, kar pomeni tudi vedno več kablov na in pod mizo. Življenjske nam malenkost lahko olajša tehnologija z imenom Chromecast, ki je namenjena prenosu slike. Chromebook računalniki imajo že vgrajeno tehnologijo Chromecast. Omogoča nam, da lahko zrcalimo sliko na projektor, televizijski zaslon in druge digitalne naprave. Tako ne potrebujemo priklopiti računalnika na televizor s kablom, da lahko prijateljem ali sodelavcem pokažemo video ali drugo digitalno vsebino.

Chromecast namenska naprava

Poznamo pa tudi Chromecast napravo, ki jo vključimo v HDMI vhod v našem televizorju. Omogoča nam uživanje naših priljubljenih aplikacij iz mobilnih naprav v 4K ločljivosti. Potrebna je povezava z Wi-Fi omrežjem ter našim pametnim telefonom.

Google Chromecast
Chromecast vključimo v HDMI vhod televizorja

Lahko pa preko Chromecasta gledamo tudi filme, igramo mobilne igre ali poslušamo glasbo iz računalnika. Mogoče je tudi ga povezati z brskalnikom Chrome na našem Windows ali drugem računalniku ter neposredno zrcaliti sliko z računalnika na televizor. 

Vsak uporabnik osebnega računalnika potrebuje tudi kvaliteten Prenosni disk, kot pripomoček za shranjevanje podatkov.

Copyright © 2011-2024 Tisk knjig All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.