H. D. Thoreau – eden največjih ameriških piscev 19. stoletja

Posted by admin on April 9, 2015 in tiskarna |

Danes ne bi H. D. Thoreau verjetno nič več ne užival statusa velikega misleca in nepokornega državljana, temveč bi ga bolj verjetno razglasili za čudaka in novodobnega hipija, ki se zavzema za vračanje k naravi. Kljub temu pa bi se veliki ameriški pisatelj in sejist v našem času verjetno dobro znašel, saj je bil že pred dvesto leti filozof, ki se je ukvarjal z varstvom okolja in bil politični aktivist. V času, v kakršnem živimo, bi nam prišel še kako prav.
H. D. Thoreau

Kdo je bil H. D. Thoreau? Leta 1817 rojeni Američan je bil miren revolucionar, ki je bil začetnik nenasilnega upora proti oblastem. Njegove ideje so bile pomembne za Tolstoja, Gandhija, Martina Luthra Kinga mlajšega in še marsikaterega borca za človeške in svoboščine. H. D. Thoreau je namreč najbolj znan po tem, da o življenju, ki je človeka dostojno in pravično, ni zgolj razmišljal in pisal, temveč ga je tudi živel. V svojem leta 1849 nastalem eseju z naslovom Državljanska nepokorščina, je Thoreau pozval k državljanski nepokorščini zaradi nepravične državne ureditve, hkrati pa je pomagal in se tudi javno zavzel za prebegle sužnje in ravno tako sprejel odločitev, da zaradi nepravične države nebo financiral njenega delovanja – zato se je uprl plačevanju davkov in bil zaradi tega tudi zaprt.

H. D. Thoreau-pisatelj

H. D. Thoreau je poleg velikega človekoljubja pokazal tudi veliko smisla za varovanje okolja. Prepričan je bil, da bi se morali ljudje vrniti nazaj k naravnemu življenju – in to pred dvesto leti, ko ni bilo še ne duha ne sluha o modernem svetu, kakršnega poznamo danes! Verjel je v preprostost in skromnost, ne pa kopičenje in izkazovanje bogastva, zato se je preselil iz mesta in se izognil mestnemu razvoju Bostona ter drugih mest v Massachusettsu. Svoj dom je našel ob jezeru Walden, ob katerem je odkrival povsem drugačno življenje, zato je s tem imenom poimenoval tudi svoje najbolj znano delo. „Walden”, ki velja za poskus, da bi ljudi prepričal v lepoto preprostega življenja, je bil izdan leta 1854.

Kljub temu, da je Thoreau pisal o vračanju k naravi, preprostemu življenju in naši odvisnosti od narave, pa je treba danes, sto petdeset let po njegovi najbolj odmevni knjigi, še vedno priznati, da mu ljudje nismo prisluhnili. Civilizacija se je razvila v še bolj skrajno smer. Materialistične vrednoste, proti katerim se je boril celo življenje, so danes splošno sprejete, in zgolj peščica je tistih ljudi, ki bi se bili sposobni danes tako koton umakniti iz ponorelega sveta, se odločiti za skromnost ter zaživeti v sožitju z naravo. Prav tako ni dosegel ničesar na področju opozarjanja na izkoriščevalsko in nepravično plat kapitalistične družbe, ki je v svoji osnovi preračunljiva, hkrati pa je tudi odgovorna za to, da si človek vse bolj podreja naravo, jo vse bolj nesmiselno izkorišča, ter vse bolj uničuje ravovesje ter sožitje med človekom in njegovim okoljem.
H. D. Thoreau bi bil torej danes morda res sprejet kot “še en neprilagojen utopist”, po drugi strani pa je vendarle prijetno razmišljati tudi o tem, da obstaja kanček upanja, da so lahko njegova načela danes vendarle sprejeta in se lahko z njimi poistoveti vse več ljudi. Nenazadnje nas jekar precej takšnih, ki smo prepričani, da je zadnji čas, da stopimo s tega norega vlaka in ponovno premislimo o svojih vrednotah.

Copyright © 2011-2022 Tisk knjig All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.