Namizni računalnik in njegov delovni spomin

Posted by Matej on August 15, 2023 in Tehnologija |

Danes si zelo težko predstavljamo življenje brez različnih pametnih naprav, ki jih uporabljamo skorajda že na vsakem koraku. Ena od teh je tudi namizni računalnik, ki je z razvojem tehnologije postal nepogrešljiv v vsakem domu in na mnogih drugih področjih našega življenja, kot je na primer šolstvo, gospodarstvo, javna uprava in še bi lahko naštevali.

Namizni računalnik je naprava, ki je vsestransko uporabna. Če imate doma šolarja, potem zagotovo že veste, da brez njega ne gre. Vsi ostali pa namizni računalnik lahko uporabljamo med drugim za nakupovanje po spletu, brskanje po spletu, plačevanje položnic ali pa se na njem enostavno zabavamo z igranjem igric ter komuniciramo z ostalimi uporabniki.

Moč in produktivnost na vaši mizi – namizni računalnik za vse naloge.

Različne vrste namiznih računalnikov

Z razvojem tehnologije je napredoval tudi razvoj namiznih računalnikov. Če smo pred nekaj desetletji poznali le eno vrsto namiznih računalnikov, je danes njihova ponudba izjemno pestra. Med seboj se razlikujejo predvsem po svojih zmogljivostih, zunanjem izgledu in funkcionalnostih.

Za najbolj osnovna opravila, kot je učenje, študij ali preprosta pisarniška opravila popolnoma zadostuje povprečen namizni računalnik. Če se soočate s pomanjkanjem prostora, potem je zelo priljubljena izbira računalnik all-in-one pri katerem je v računalnik vgrajen ekran, poleg pa dobite še tipkovnico in miško. Zelo priljubljena kategorija v zadnjem času pa so gaming računalniki, ki imajo zmogljivejše komponente in so namenjeni igranju igric, programiranju in ustvarjanju videoposnetkov. 

Kako izbrati namizni računalnik?

Ko se odločate za pravi namizni računalnik, je potrebno najprej pomisliti na to, čemu bo namenjen. Namizni računalniki imajo namreč vgrajene različno zmogljive procesorje, grafične kartice, trde diske in druge komponente, ki pomembno vplivajo na hitrost in učinkovitost delovanja. Nekdo, ki bo namizni računalnik uporabljal zgolj za pisarniška dela, ne potrebujete tako zmogljivih komponent kot nekdo, ki bo z njim obdeloval videoposnetke.

Hitrost in zmogljivost – namizni računalnik, ki vas nikoli ne razočara.

Pri izbiri pomislite tudi na ohišje, ki močno vpliva na vzdrževanje namiznega računalnika in njegovo nadgradnjo. Če je ohišje dobro oblikovano, potem omogoča lažji dostop do vseh komponent in olajša priklop morebitnih dodatnih naprav. Na koncu pa ne pozabite tudi na cenovni razred namiznega računalnika, pri čemer je potrebno upoštevati, da so cenejši modeli na splošno manj zmogljivi.

Spominski moduli namiznega računalnika

Pomembno vlogo pri izbiri namiznega računalnika imajo tudi spominski moduli. Gre za pomnilne enote, na katerih so shranjeni podatki in ukazi s katerim računalnik operira, kar pomembna vpliva na hitrost delovanja računalnika – večja kot je velikost pomnilnika, večja bo hitrost delovanja. 

Spominskim modulom pravimo tudi pomnilniki, pri čemer v osnovi ločimo notranji pomnilnik (delovni in bralni) in zunanji pomnilnik (disk, disketa, USB). Ko je govora o zmogljivostih računalnika, predvsem pa o njegovem pomnjenju, je ključnega pomena predvsem notranji pomnilnik. Ta je povezan s hitrostjo zapisovanja in branja podatkov potrebnih za delovanje tekočega programa, zato ločimo delovni pomnilnik (RAM), bralni pomnilnik (ROM) in predpomnilnik.

RAM – delovni spomin notranjega pomnilnika

Random access memory ali krajše RAM je torej delovni pomnilnik računalnika ali po domače kar njegov delovni spomin. Je nekakšen akumulator, ki hrani vse ukaze in podatke za izvajanje določenega programa, in je namenjene predvsem hitri komunikaciji med zunanjimi pomnilnimi enotami in procesorjem. 

Kakšen RAM potrebujemo, je odvisno predvsem od računalnika, ki ga bomo potrebovali, operacijskega sistema in namena uporabe. Večina delovnega spomina porabita namreč operacijski sistem in spletni brskalnik, med porabniki pa so še razne aplikacije in računalniške igrice. Pri izbiri je potrebno biti pozoren predvsem na tip RAM-a, pri čemer so med najbolj razširjenimi spominski moduli DDR2 in DDR3. Poleg tega pa ne smemo zanemariti tudi podatka o številu modulov, ki jih potrebujemo, njegovo hitrost in hlajenje. 

RAM je ključ do nemotenega večopravilnega delovanja vašega računalnika.

Koliko RAM-a potrebujemo za namizni računalnik? 

Logično je, da so z razvojem namiznih računalnikov napredovale tudi računalniške komponente kot je delovni spomin. Prvi namizni računalniki so imeli le okoli 640 KB delovnega spomina, danes pa imajo moderni računalniki od 2 GB do 32 GB spomina, se pa najdejo tudi naprave z več spomina. 

Pri izbiri velikosti delovnega spomina je potrebno vedeti, da večji RAM ne pomeni nujno tudi boljšo kvaliteto. Potrebujemo ga le toliko, kot ga dejansko uporabljamo, zato je njegova izbira v veliki meri odvisna tudi od vrste računalnika. Za namizni računalnik, ki ga uporabljamo za dnevne potrebe, je običajno popolnoma dovolj RAM v velikosti 16 GB, čeprav bo računalnik tudi z 8 GB deloval normalno.

Copyright © 2011-2024 Tisk knjig All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.